نانوذرهاي با قابليت عبور از سد خوني مغز ابداع شد
آقاي دکتر احمدوند،استاديار دانشگاه علوم پزشکي ايران و همکارانش موفق به ابداع نانوذرهاي جديد با قابليت عبور از سد خوني مغزي و تجمع اختصاصي در مغز شدند.
نتايج دستاورد علمي دکتر احمدوند و همکارانش در قالب مقالهاي در شماره اخير مجله Nature Communications منتشر شده است.
داود احمدوند، عضو هيئت علمي دانشکده پيراپزشکي دانشگاه علوم پزشکي ايران در توضيح اين دستاورد اظهار داشت: نانوذرات ابداعي در اين تحقيقات در اداره ثبت اختراعات آمريکا به ثبت رسيده و يک شرکت داروسازي اروپايي متقاضي دريافت روياليتي اين اختراع شده است.
وي خاطرنشان کرد: بخشي از تحقيقات اين پروژه در دانشگاه علوم پزشکي ايران و بخش هايي از آن با همکاري محققان ايراني و خارجي در موسسه زيست پزشکي و سلامت گوانجوي چين، دانشگاه کپنهاگ دانمارک و دانشگاه نيوکاسل انگلستان انجام شده است.
احمدوند تصريح کرد: سلولهاي اندوتليال مويرگ هاي خوني مغز ويژگي خاصي دارند که شبيه به يک مانع عمل ميکنند. اين مانع که به عنوان سد خوني – مغزي (BBB) نامگذاري شده، مغز را در برابر مواد خارجي از جمله بسياري از داروها نفوذناپذير ميکند. بر اين اساس انتقال دارو خصوصا داروهاي بيولوژيک و مواد مورد استفاده در تصويربرداري مولکولي و ژن درماني به بخشهاي داخلي مغز و تومورهاي مغزي و ... بدون آسيب رساندن به سطح خوني – مغزي يکي از چالش هاي مهم در حوزه تشخيص و درمان است.
وي افزود: اين نانوذره اي جديد با قابليت عبور از سد خوني مغزي و تجمع اختصاصي در مغز قادر است بدون آسيب زدن به اين سد، انواع دارو، مواد حاجب تصويربرداري و ملزومات ژن درماني را از طريق خون به مغز برساند.
عضو هيئت علمي دانشکده فن آوري هاي نوين گفت: در اين تحقيقات موفق به ساخت نانوذرات پپتيدي جديد با قابليت عبور ايمن آنها از مانع خون - مغز به عنوان ناقل دارو، مواد حاجب و siRNA مورد استفاده در ژن درماني شدهايم که کارايي اين نانوذرات با آزمايش هاي مختلف اثبات شده است.
مدير گروه تصويربرداري مولکولي دانشکده فناوري هاي نوين دانشگاه علوم پزشکي ايران تصريح کرد: در مقاله مربوط به اين طرح که با عنوان Crossing the blood-brain-barrier with nanoligand drug carriers self-assembled from a phage display peptide در شماره ?? اکتبر مجله Nature Communications منتشر شده است، همچنين مکانيسم عبور اين نانوذرات از مانع خوني - مغزي و گيرنده هاي دخيل در اين فرايند به دقت تشريح شده است.
وي با اشاره به گسترش فرايند بيماري هاي مرتبط با مغز ابراز اميدواري کرد که نانوذرات ابداعي بتواند به توسعه تکنيک هاي تشخيص و درمان بيماري هاي مغزي کمک کند.
>>> جهت دانلود مقاله کليک کنيد <<<