• 1393/05/06 - 07:30
  • - تعداد بازدید: 1139
  • - تعداد بازدید کنندگان: 1139
  • زمان مطالعه: 4 دقیقه

عيد فطر بر تمامي فاطرين مبارک بادا !

روايتى که از على(ع) نقل شده: «و کل يوم لا يعصى الله فيه فهو يوم عيد» هر روز که در آن معصيت‏خدا نشود، روز عيد است، نيز اشاره به همين موضوع دارد، زيرا روز ترک گناه، روز پيروزى و پاکى و بازگشت‏به فطرت نخستين است.

275362.mp3 عيد فطر بر تمامي فاطرين مبارک بادا !
 

نکاتى درباره عيد فطر


1. واژه عيد، در اصل از فعل عاد (عود) يعود اشتقاق يافته است و معانى مختلفى براى آن ذکر کرده‏اند، از جمله: «خوى گرفته‏»، «هر چه باز آيد از اندوه و بيمارى و غم و انديشه و مانند آن‏»، «روز فراهم آمدن قوم‏»، «هر روز که در آن، انجمن يا تذکار فضيلت‏مند يا حادثه بزرگى باشد»، گويند از آن رو به اين نام خوانده شده است که هر سال شادى نوينى باز آرد. (2)


ابن منظور در لسان العرب گفته است که برخى بر آن هستند که اصل واژه عيد از «عادة‏» است، زيرا آنان (قوم)، به جمع آمدن در آن روز، عادت کرده‏اند. (3)


چنانکه گفته شده است: «القلب يعتاده من حبها عيد.»


و نيز يزيد بن حکم ثقفى در ستايش سليمان بن عبد الملک گفته است:


امسى باسماء هذا القلب معمودا


اذا اقول صحا يعتاده عيدا (4)


به گفته ازهرى: عيد در نزد عرب، زمانى است که در آن شاديها يا اندوه‏ها، باز مى‏گردد و تکرار مى‏شود. ابن اعرابى آن را منحصر به شاديها دانسته است. (5)


واژه عيد تنها يکبار در قرآن به کار رفته است:


«اللهم ربنا انزل علينا مائده من السماء تکون لنا عيدا لاولنا و آخرنا و آيه منک‏» (6)


در تفسير نمونه ذيل اين آيه گفته شده است: «عيد در لغت از ماده عود به معنى بازگشت است، و لذا به روزهايى که مشکلات قوم و جمعيتى برطرف مى‏شود و بازگشت‏به پيروزيها و راحتيهاى نخستين مى‏کند عيد گفته مى‏شود، و در اعياد اسلامى به مناسبت اينکه در پرتو اطاعت‏يک ماه مبارک رمضان و يا انجام فريضه بزرگ حج، صفا و پاکى فطرى نخستين به روح و جان باز مى‏گردد، و آلودگيهايى که بر خلاف فطرت است، از ميان مى‏رود، عيد گفته شده است. و از آنجا که روز نزول مائده نيز، روز بازگشت‏به پيروزى و پاکى و ايمان به خدا بوده است، حضرت مسيح(ع) آن را عيد ناميده است. همان طور که در روايات وارد شده، نزول مائده در روز يکشنبه بوده و شايد يکى از علل احترام روز يکشنبه در نظر مسيحيان نيز همين بوده است.


روايتى که از على(ع) نقل شده: «و کل يوم لا يعصى الله فيه فهو يوم عيد» هر روز که در آن معصيت‏خدا نشود، روز عيد است، نيز اشاره به همين موضوع دارد، زيرا روز ترک گناه، روز پيروزى و پاکى و بازگشت‏به فطرت نخستين است. (7)


از«سويد بن غفله‏» نقل شده است: در روز عيد بر امير المؤمنين على(ع) وارد شدم و ديدم که نزد او نان گندم و خطيفه (8) و ملبنة (9) است; پس به آن حضرت عرض کردم: روز عيد و خطيفه؟!.


آن حضرت فرمود: «انما هذا عيد من غفر له‏» اين عيد کسى است که آمرزيده شده است. (10)


  • گروه اخبار : اخبار دانشکده
  • کد خبر : 275362
:
کلیدواژه ها
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم